Det var bättre förr

" Där var man varje dag, tog alla märken som fanns. Det var folkfest när avslutningen var med tävlingar, skämthopp"
- Ilona Krook

" Där tillbringade man en stor del av sin barn-och ungdom". 
- Birgitta Persson
" Där lärde jag mig att simma! Fy vad kallt det var i vattnet alltid"! - Hansi Robertsson
" Det tornet glömmer jag aldrig gick upp dit för att hoppa, jag ville inte hoppa men kunde ej gå ner så det blev att hoppa fy attan men det gick bra".
- Britt-Marie Lindberg
Minnen från simskolan

" Så härligt att se dessa fina bilder. Mycket kul man haft här. Simskola med märkestagning och lära simmma ibland i kallt vatten" 
- Lena Skotheim

"Där har tillsammans med många kompisar hoppat vi cyklade från Råby bara för vi skulle hoppa från 10 an". - Bo-Eje Jönsson

" Oj Oj gamla fina simskolan på Tredenborg med 25 meters bassängen och hopptornet på 10 m , 5m, svikten på 3 m och lillsvikten1m. Där lärde man sig simma och tag sina märken från järn till magistern. Hade Göte Karlsson som simlärare ". -Kjell Pettersson

"En av de platser jag tillbringade mycket tid i mina unga år. Tacksam för de åren!" - Tommy Hallberg

"Ja, vi badade när det var 14-15 grader! Inget mesande där inte! Det bästa var när det regnande då var det lite varmare eller kändes så. Ja, det var då det". - Gull-Britt Eriksson

"Rena rama nostalgitrippen". -Per Lagerroth


Många har undrat vart namnet "Tredenborg", kommer ifrån. I Hans Milton's bok, Listers och Sölvesborgs historia*, läses på sidan 52 om "Trojeborg, Tröjenborg, Trellborg".
I skrönor berättade av de äldre under 1950-1960- talen att svenskarna, danskarna och Snapphanarna byggde borgar av trä ute på (Tredenborgs)udden. Bevakning av inloppet till viken. Ofta sammanflätas det vandrade ordet till ett begrepp. Oftast finns det en eller annan sanning i det. Ursprunget är ofta dolt i historien. - Richard Wangel
* ISBN 91-630-2939-1, finns på bibblan.


Ångbåten som gick vid gamla Torsbrygga: Ångaren Thor - här kommer historia bakom den älskade båten. Tack Robin Bergwall för informationen!

Fartyg. Längd över allt 17,10 meter
Reg. Nr.: 10740
Byggår: 1911 Varv: Ljunggrens.


1911 Levererad av Ljunggrens Verkstad som Svea till Immelns Ångslups AB, Immeln. Trafik på sjön Immeln, traden Immeln - Ebbarp - Mjönäs - Breanäs - Skärsnäs - Björkhult - Nyteboda.
1932 Såld till Sölvesborgs hamnförvaltning, Sölvesborg och omdöpt till Thor. Trafik på traden Tredenborg - Västra Näs.
1943-04 Såld till Karötrafiken förening u.p.a, Ronneby för 8.000 kr och omdöpt till Rottne. Renoveras vid Sölvesborgs skeppsvarv.
1943-05-30 Körs från Sölvesborg till Ronneby via Karlshamn. Trafik på Ronnebyån, traden Ronneby - Karön.
1948 Motoriseras med en Penta Hesselman.
1957 Ny huvudmaskin på 75 hk, 55 kW, installeras.
1960-06 Såld till Strängnäs stad, Strängnäs för 25.000 kr och omdöpt till Segerön. Trafik som badbåt på traden Strängnäs - Segerön.
1972 Såld till Svensk Natur, Oskarshamn för 20.100 kr.
1974 Såld till pr/Rachid Andre Beunmerah, Lidingö.
1983 Avförd från båtregistret.2005-10-28 Börjar brinna vid Fiversätra, Ängsholmen, öster om Ornö med fem personer ombord. En person får 80%-iga bännskador och förs med helikopter till sjukhus. Branden släcks av Rescue Björn Christer från SSRS Dalarö som också knuffar upp båten på land. Båten skrotas senare.